De ledenvergadering 2020 wordt gehouden op woensdag 11 maart 2020.

Locatie:  

de RAAT
Reigerlaan 8
Beilen.

Aanvang 20.00 uur

 

Maak een kunstwerk voor de eeuwigheid

De Historische Vereniging van de voormalige Gemeente Beilen (HVGB) bestaat binnenkort 30 jaar. Met ongeveer 1.000 leden is het de grootste vereniging van de huidige Gemeente Midden-Drenthe. Al vanaf 1989 wordt door de HVGB. elke drie maanden een full-color tijdschrift uitgegeven met verhalen en wetenswaardigheden uit het verleden van de gemeente en foto’s van hoe het vroeger was.
Om dit jubileum te vieren wordt er vanaf heden een wedstrijd uitgeschreven voor alle inwoners van Midden-Drenthe met een prijzenpot van maar liefst € 1.000,=.

De HVGB roept iedereen op om met een kunstzinnige uiting mee te doen aan deze wedstrijd:

Maak een treffend kunstwerk van iets uit onze mooie
voormalige gemeente dat minstens 30 jaar oud is
.

Zo’n kunstwerk kan een tekening, foto, plakwerk, schilderij, kledingontwerp, beeld, film, vlog, gedicht, verhaal of lied zijn en men kan het maken van elk denkbaar materiaal en in elke vorm. Dat kan een gebouw voorstellen maar ook een persoon of panorama uit de natuur. Ook oude gebruiksvoorwerpen kunnen hiervoor dienen. Men kan zich uiteraard laten inspireren door het ‘Jumboboek’, dat afgelopen zomer is uitgegeven in
samenwerking met de HVGB. Laat uw creativiteit de vrije loop en maak iets moois dat u aan een breed publiek wilt laten zien.

Deze wedstrijd is voor iedereen toegankelijk. De ingezonden objecten worden ingedeeld in categorieën voor kinderen (basisschoolleeftijd), volwassenen, foto/beeld, penseel/pen, object en schrift.
De ingeleverde kunstwerken worden binnen elke categorie door een deskundige jury beoordeeld. Naast het winnen van een geldprijs worden de kunstwerken begin 2020 voor het grote publiek tentoongesteld. Hierdoor kan natuurlijk eeuwige roem worden vergaard, maar ook zal er gekeken worden of de winnende kunstwerken voor de ‘eeuwigheid kunnen worden bewaard’. Bovendien is er voor elke deelnemer een verrassing als beloning.

Men kan zich voor deze uitdaging aanmelden bij de HVGB, Kruisstraat 4, 9411 PE Beilen.
Openingstijden: elke maandagmiddag tussen 13.30 en 17.00 uur
                             woensdagmiddag 9/10, 23/10, 6/11 en 20/11 tussen 13.30 en 17.00 uur.        
Of telefonisch bij bestuursleden H. de Weerd 06 13 754 345 of K. Willems 06 51 207 403
De inzendingen kunnen tot 1 januari as. worden ingeleverd.

Op deze wijze denkt de HVGB een bijdrage te kunnen leveren aan de activiteiten die er in de gehele gemeente worden georganiseerd in het kader van Midden-Drenthe Culturele Gemeente 2019/2020.

In de oorlogsjaren eind 1944, begin 1945 rukten de geallieerden vanuit Frankrijk-Belgiё op naar het noorden, aanvankelijk bleef men aan de Belgische kant van de Maas steken.
Aan de Nederlandse kant werden huizen en boerderijen in bezit genomen door de Duitse bezetters. De verdreven bevolking werd bevolen om te vertrekken naar het noorden van het land.
Op de website ´Geschiedenis van Siebengewald´ is te lezen dat deze evacuatie in drie fases plaats vond. In januari 1945 waar hier sprake van is, was de laatste.
Op het kaartje is de route te zien die deze mensen vaak lopend hebben afgelegd.
In Beilen werd men opgevangen in de kerk van de Protestantenbond. Van hieruit werd men bij gezinnen ondergebracht.
De fam. Jaspers, werd bijvoorbeeld op Smalbroek en Terhorst ondergebracht, met deze familie is nog altijd contact. Zij hebben de route zoals op het kaartje is te zien afgelegd in 14 dagen.

Een oproep van Jo van Soest:

Mijn opa en oma aan vaderszijde (t.w. Gerardus van Soest en Maria Daniels) met ongetrouwde kinderen zouden in Beilen opgevangen zijn.
Deze mensen kwamen uit Well in Noord-Limburg.

Kent u deze mensen of weet u hier nog iets over te vertellen, graag een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   of tel 0593-331285

kaartjeC

Vooraankondiging

Drenthe kiest de 50 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog.

In het kader van 75 jaar Vrijheid wordt een landelijk fotoproject uitgevoerd in alle provincies. Uiteindelijk zullen er 100 foto’s uitgekozen worden die komen te hangen in de hal van de Tweede Kamer. Drenthe doet daar aan mee door 50 foto’s in te zenden voor de uiteindelijke keuze.

cid image001 png01D58FEA

programma

Dinsdag 26 november a.s. vindt in het Onderduikersmuseum ‘De Duikelaar” in Nieuwlande, Julianalaan 3, een bijeenkomst plaats over foto’s over de Tweede Wereldoorlog uit Drenthe. De aanvang is 19 uur.

Een werkgroep van Drents Archief, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de provinciaal historicus roept het publiek op om hun eigen foto’s te tonen uit de periode 1940-1945. Dat kunnen familiefoto’s zijn, foto’s van het werk, van school, van feesten, van sport enz., als ze maar uit de oorlog stammen. Ook foto’s die direct met de oorlog te maken hebben zijn natuurlijk van harte welkom: van onderduikers, van vorderingen, verzetsactiviteiten, koeriersters, soldaten enz. De werkgroep vraagt de foto’s te leen om ze te scannen en te gebruiken.

De 50 beste foto’s zullen worden uitgekozen voor een landelijk project waaraan alle provincies meedoen. Uiteindelijk komen 100 oorlogsfoto’s in de Tweede Kamer te hangen.   

Het programma van de avond omvat een toelichting op het project, korte lezingen over de oorlog in Drenthe en over activiteiten rondom de viering van 75 jaar bevrijding. Ook worden enkele filmpjes over de oorlog getoond van o.a. RtvDrenthe.

Toegang is gratis

DeDrentseKamer organiseert gedurende het cultureel jaar Midden-Drenthe exposities in het pand Kruisstraat 4.
De DDK is een samenwerkingsverband van Huize Duizendschoon, de Oudheidkamer en de Historische Vereniging Gemeente Beilen.

Openingstijden zaterdags van 13.00 tot 15.00 uur.

* In juli/augustus is er een presentatie over kinderspeelgoed.

* Vanaf oktober een expositie over kleding.

* In februari 2020 begint een expositie over Drentse schilders.

* Mei 2020 een expositie/presentatie over handwerken.

* We sluiten af met de monumentendag in september 2020.

Om op de website van cultureel Midden-Drenthe te komen klik  cultureelmiddendrenthe .

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.