Op de locatie van de HVGB, Kruisstraat 4, is vanaf 6 augustus een kleine expositie in de etalage te zien over de Grote brand in Beilen.

Op 8 augustus 1820 gingen in 1,5 uur tijd 77 van de 98 woningen/boerderijen in vlammen op. Een enorme ramp, die landelijk grote bekendheid kreeg.
Om bij te dragen aan het herstel van Beilen werden in het hele land collectes gehouden. Het Koninklijk Huis doneerde geld, evenals provinciale besturen en steden.

Het vuur begon om ongeveer half tien 's morgens midden in de Brinkstraat in de smederij van Kuik, waar hooi  door vonken vlam vatte. Met een Zuid-Westelijke wind kwam het vuur tot achter in de Bisschopsstraat bij de pastorie. De totale schade was f. 216.648,- dit zou nu zijn € 2.007.207,- .
Het gemeentehuis stond naast de smederij maar uit de wind. Dit pand had dus geen schade. 

Een goed functionerende brandweer was er niet. Vier mensen waren aangesteld om bij brand te hulp te schieten. Het enige gereedschap wat ze hadden was een haak om muren enz. om te kunnen trekken. Voor water was men op putten, de Beilerstroom of de Beilervaart aangewezen. Voor deze brand was het beschikbare water te ver weg. De putten bij de huizen waren door het vuur vlakbij niet te gebruiken.  Onderstaande straatbeelden zijn van omstreeks 1900 -1910.

 

 

 

 

 IMG 20171023 0045  Hekstraat later Asserstraat
De Beilervaart/Kolk rond 1900, in 1820 van     
        Hekstraat later werd dit deel Asserstraat.  
enorm belang voor de welvaart van Beilen.      

 

 Hekstraat middenKruisstraat 00.01

 Brinkstraat                                                     Kruisstraat                                                                

Alle straten en trottoirs op deze foto's waren verhard met keien of later stenen. In 1820 waren de straten allemaal van zand.
Gedicht over de brand                beroepen in Beilen in 1820

Een overzicht van de plaats Beilen voor en na de ramp op 8 augustus 1820.

Onderstaande illustraties zijn uit het boek 'Schoone huizen tot asch verteerd'  in 1992 uitgegeven door de HVGB onder redactie van G.J. Dijkstra en T. L. Kroes.

voor de brand invulling met vlamKLna de brand met invullingKL

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.