In een berging van de CSG BEILEN werden dit jaar vijftien tekeningen van Harm Greving (1922-1983) gevonden. Hij was 'gemeenteschilder' van Beilen.

Uit zijn werk, tekeningen die hij als 'vakdocent (reclame) schilderen' had gemaakt, blijkt dat Harm Greving, tot in de kleinste details toe, feilloos kon tekenen. Zijn tekeningen waren aanleiding om contact te zoeken met zijn vrouw Aaltje Greving-Mulder, die ons het een en ander over zijn leven als ambtenaar technische dient en als docent 'schilderen' van de ambachtsschool vertelde en een aantal foto's voor dit artikel beschikbaar stelde.

Op 23 mei 1922 werd Harm Greving te Assen geboren. Hij groeide op in een gezin met vijftien kinderen. Hij bezocht na zijn lagere schooltijd de ambachtsschool in Assen, waar hij werd opgeleid tot schilder. Na deze school met goed gevolg te hebben afgesloten, volgde hij in de avonduren een opleiding voor 'meestergezel' schilderen. Overdag werkte hij bij een schildersbaas in Assen.

In de oorlogsjaren werd hij ten gevolge van de Arbeitseinsatz tewerkgesteld in de toenmalige Duitse havenstad Stettin, Szczecin in het huidige Polen. Deze stad werd door de geallieerden in de tweede wereldoorlog bij herhaling gebombardeerd. Harm Greving maakte hier angstige ogenblikken door. Hij vertelde hierover later aan zijn vrouw, dat er momenten waren dat er in allerijl naar een schuilkelder moest worden gerend. Opeens moest hij stil blijven staan. Hij kon zijn benen niet bewegen. Later heeft hij deze momenten in verband gebracht met de hartkwaal, die zich op latere leeftijd bij hem openbaarde.

Na de oorlogsjaren was zijn grote wens een eigen schildersbedrijf te beginnen.Toen dat niet lukte, besloot hij in 1949 te solliciteren bij de gemeente Beilen, waar een gemeenteschilder werd gezocht. Behalve schilderwerkzaamheden werd zijn belangrijkste taak het aanbesteden van gemeentelijke schilderwerk.

In 1949 huwde hij met Aaltje Mulder uit Hooghalen, dochter van caféhouder Roelof Mulder. Na hun huwelijk woonden Harm en Aaltje Greving aanvankelijk bij hun schoonouders in. Mulder was behalve caféhouder ook landbouwer en hengsthouder te Hooghalen. Toen Mulder in 1949 zijn café van de ene op de andere dag verkocht aan een landbouwer uit Graswijk, moest in allerijl verhuisd worden naar de woning in aanbouw aan de Torenlaan in Beilen. Aanvankelijk woonde het gezin op de eerste verdieping, maar nadat het schilderwerk helemaal af was, betrok men de gehele woning.

In Beilen werkte hij aanvankelijk in een werkplaats, een houten loods, achter de toenmalige zaak van schoenhandel Schepel aan de Brinkstraat. Later werd de gemeentelijke werkplaats verplaatst naar de Havenstraat.

In de werkplaats aan de Havenstraat werd altijd tussen vrachtauto's en het andere materiaal geschaft. Voor Harm Greving en zijn collega's was dat een onplezierige werksituatie. Men besloot eigenhandig in de werkplaats een kantine af te timmeren. Samen met timmerman Roelof Gerding en andere collega's werd een prachtig eigen lokaal gebouwd. In de ruimte kwam een bijzonder schilderwerk van Greving te hangen: in asbest uitgekraste (!) en geschilderde vissen. Het schilderwerk hangt nog steeds in de gemeentelijke werkplaats. Burgemeester P. van Noord opende hoogstpersoonlijk het pauzelokaal van zijn werknemers.

Harm Greving was een man, die van een eenmaal ingenomen standpunt moeilijk was af te brengen. Dat ondervond ook een ambtenaar, die uit het westen van het land naar Beilen was gekomen en hier een conflict met Greving kreeg. Greving maakte de ambtenaar duidelijk, dat ieder zo zijn werkplek had: de ambtenaar achter zijn bureau op kantoor en hij, Greving, en zijn collega's, in de werkplaats. De ambtenaar begreep de boodschap en werd naderhand één van de beste maatjes van Greving.

In de jaren vijftig en zestig was Greving ook docent aan de lagere technische school aan De Omloop. Hier gaf hij les in reclameschilderen. Hij verrichtte zijn werkzaamheden voor de school als werknemer van de gemeente. Het gemeentebestuur stond de vakbekwame schilder toe zijn bijzondere gaven te onderwijzen aan de jeugd uit Beilen en omgeving.

In 1983 overleed Harm Greving aan een hartstilstand,waarmee onverwacht een einde kwam een arbeidzaam en sociaal leven.

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.