Op 22 juli 2022 is de verpakking ervan afgehaald en staat er een replica van 'Het Boertje' bij de rotonde afslag 30 Beilen.

De Boer Supermarkt in Beilen. 

In 1960 vestigde de fam. de Boer uit Hoogeveen een eerste zelfbedieningswinkel in Beilen op de hoek Brinkstraat-Prins Bernhardstraat.
Op de foto is het pand rechts de zelfbediening.
Foto coll. HVGB.

 Brinkstraat 98                             WillemEleveldRaadhuisstraatzw.jpg
                                                                                                         
                                                                                                          Later werd een Supermarkt De Boer geopend
                                                                                                          aan de Raadhuisstraat.
                                                                                                          foto bouwbedrijf Eleveld/HVGB

Centraal magazijn/ distributiecentrum De Boer Supermarkt

In 1973 besloot ‘de Boer Supermarkt’ een centraal magazijn in Beilen te bouwen. Het magazijn was in Assen gevestigd, maar daar had men niet genoeg uitbreidingsmogelijkheden.

In Beilen op de locatie aan de Beilervaart kon wel tot 20.000 m2 gebouwd worden. Beilen lag mooi centraal en voor het personeel in Assen was de afstand geen bezwaar. In het magazijn werkten toen 70 mensen. Het bedrijf was alleen in Drenthe actief met 15 supermarkten en 3 dranken-supers. In Beilen zou het personeelsbestand worden uitgebreid tot 100 á 150.

De Boer Centraal Magazijn B.V. kocht van de gemeente Beilen 3 ha. grond voor f. 230.000.
Het was niet alleen magazijn, maar ook de productie en verwerking van brood en vleeswaren werd hier gedaan. Er was ook een eigen reclameafdeling.

Het eikenhouten beeld is een driedimensionale weergave van het logo van De Boer Supermarkten.
Naar aanleiding van een reliëf in koper van 'Het Boertje' , door het personeel aan de directie gegeven bij de opening van het nieuwe Distributie Centrum Beilen, werd de opdracht verleend aan Guus Veldman, de maker van het reliëf . Dit reliëf hing voor iedereen die binnenkwam zichtbaar in het trappenhuis en versierde de wand van een directiekantoor.

Gelijk met het plaatsen van 'Het Boertje' buiten ontstond het gebruik, dat mensen die met pensioen gingen een houten miniatuur kregen van de grote Boer. Bij de plaatsing kregen de leden van familie de Boer allemaal een replica van het beeld van ongeveer 40 cm hoog aangeboden.

Iedereen in Beilen en omstreken kent nog wel de boodschappentas van supermarkt 'De Boer' met de beeltenis van 'Het Boertje'.

De Boer tas KopieWeb   94                   DSC0886 23 7 2022 archiefkopieWeb

  De boodschappentas                    Het oorspronkelijke beeld (HVGB)         De replica van het beeld bij de rotonde afslag 30 Beilen
                                                        Beeld gemaakt door Guus Veldman      De replica is gemaakt door Erik van der Leur uit Assen.

In 2010 werd het distributiecentrum van De Boer Supermarkten in Beilen overgenomen door Jumbo. Na een tijdje verdween ook het beeld.
Velen vonden het plotseling verdwijnen een gemis, zo'n symbool van innovatie in de supermarktwereld.
Dhr. H. Martena, als schrijver van artikelen voor de HVGB nogal begaan met de historie van Beilen, vond het verdwijnen van het beeld niet kloppen.
Hij ging eens vragen bij het hoofdkantoor van Jumbo waar het beeld gebleven was. Gelukkig was deze nog net niet helemaal weg.
Er kwam overleg met het bestuur van de HVGB, met als resultaat dat de HVGB het beeld mocht hebben met als doel herplaatsing.
Het beeld werd opgehaald door J&L metalen en geparkeerd bij de werkplaats van Mark Hoegen.
Onderhandelingen kwamen op gang met de gemeente Midden-Drenthe en met dhr. E. de Boer van Stichting C&W  De Boer en bij alle partijen was de intentie
dat het beeld op een prominente plaats in Beilen herplaatst moest worden. In 2013 kwam de aanleg van een rotonde bij afslag 30 in beeld en dit zou ook een 
mooie plaats zijn voor 'Het Boertje'.
De staat van het beeld was inmiddels niet meer optimaal en gezien de plannen voor een snelle aanleg van de rotonde gingen bestuursleden van de HVGB:
Albert Lanting, Wolter Muggen, Lute vd Bult en Jan Hoegen, snel aan de slag met de restauratie van het beeld.
De praktijk liep iets anders, het duurde nog vele jaren voordat de rotonde werd aangelegd. De toestand van het beeld werd er niet beter op dus werd in 2021
besloten om een relica te laten maken. Dankzij de intentie van alle partijen om herplaatsing te bewerkstelligen staat er nu weer een prachtig beeld.

Een beeld met eenzelfde sympathieke uitstraling als het origineel.  
 

 

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.